Synoptische tabel van kiemen
Kiemen | Oorsprong | Risico’s | Preventieve maatregelen |
Totaal aëroob kiemgetal |
Micro-organismes waarmee we altijd in contact zijn,overal in ons milieu. |
Geen Verwijzing naar de globale hygiëne |
Persoonlijke hygiëne Zuiver materiaal Rangschikken op volgorde Bescherming van de produkten |
Totale Coliformen |
In verband met alle menselijke manipulaties. | Geen Verwijzing naar de werkwijze van het personeel |
Persoonlijke hygiëne. Naleven van de procedures en de handleiding volgen. |
Fecale Coliformen |
Ingewanden van mensen en dieren. |
Gastritis Turista |
Persoonlijke hygiëne (handen) Juist slachten |
Sulfiet-reducerende Anaeroben |
Aarde Ingewanden van dieren. Vacuüm verpakkingen |
Buikkrampen. Buikloop Botulisme:spierverlamming. Overlijden |
Juist slachten Oppassen bij blikverpakkingen en huisbereide vacuüm Vermijdt het gebruik van blikverpakking en worsten van twijfelachtige oorsprong. |
Pathogene Staphylococcus |
Bijna uitsluitend menselijk wonden, huidproblemen neus, keel en mond… |
Misselijkheid Braaklust Buikloop (onregelmatig) Bloedvergiftiging Kans op overlijden |
Persoonlijke hygiëne Naleven van hygiënische regels. Handen wassen |
Salmonella |
Ingewanden van mensen en dieren. Eieren.
|
Ernstige buikloop Braken Koorts Overlijden bij risico personen ( bejaarden, kinderen, zieken …) |
Goede grondstoffen Algemene hygiëne Persoonlijke hygiëne Juiste kooktemperaturen |
Listéria |
Mensen Dieren Kazen op basis van rauwe melk |
Bloedvergiftiging Overlijden Pasgeborene met hersenvliesontsteking Abortus Doodgeboren kind |
Persoonlijke hygiëne Zuiver materiaal Naleven van de raadgevingen |
Campylobacter | Kip Kippenvlees |
Bloedvergiftiging Buikloop Koorts Buikkrampen. |
Juiste kooktemperaturen Handen wassen |
Bacillus Cereus | Rijst Deegwaren |
Misselijkheid en braaklust. Buikloop en buikkrampen. |
Naleven van de afkoel- en bewaringsprocessen |
Het naleven van de opgelegde temperaturen is belangrijk en beslissend om alle bactirische ontwikkeling te voorkomen en/of te beperken.